Jeseň, dážď a vlhkosť. 4 tipy, ako prežiť s kučerami bez krepovitosti?

Autor2 týždne pred

Jeseň je pani prevlekov. Kým dnes tvoje kučery ešte hrejivo hladia posledné lúče slnka, zajtra budeš premýšľať, ako ich ochrániť pred dažďom. Ak by však dážď bol jediný problém kučeravcov, bolo by to jednoduché. S jesennou rovnodennosťou sa do našich kučier pomaly, ale isto prikráda aj vlhkosť… A s ňou ruka v ruke frizz (krepovitosť). Máš zimomriavky už len pri čítaní týchto riadkov? Čo však potom, keď neprestane pršať ani po pár dňoch… 

Pre každého, kto chce tentokrát svoj jesenný boj s krepovitosťou zvládnuť ako víťaz, máme štyri overené tipy, ako si poradiť aj vo vlhkom počasí

Kľúčová je pórovitosť. Aká je tá tvoja? 

Porozita. Poréznosť či pórovitosť. Všetky tieto tri pojmy skloňujeme pri výbere vhodnej vlasovej kozmetiky a starostlivosti v Kučeravé veľmi často. Okrem toho, aký typ vlasov máš, je pre teba dôležitá informácia o tom, ako tvoje vlasy pracujú s hydratáciou. Pretože práve množstvo vlhkosti vo vlasovom vlákne je aj v tomto období kľúčovým faktorom pre vznik krepovitosti. Platí jasné pravidlo – čím menej sú tvoje vlasy hydratované, tým viac sa snažia nasať vlhkosť zo vzduchu a neželaný frizz je na svete. Ak však o pórovitosti vlasov čítaš po prvý raz, v krátkosti ti to zhrnieme. 

Aký je rozdiel medzi nízko a vysoko poréznymi vlasmi?

Porozita hovorí o tom, ako veľmi sú kutikuly – drobné šupinky, odklonené od hlavného vlasového vlákna. 

Ak máš nízkoporézne vlasy, sú kutikuly tesne pri vlasovom vlákne. Znamená to, že môže byť pre vlasy problematické nasiaknuť dostatok vlhkosti a výživy, ktorú sa im snažíš dodávať. Na druhej strane ju ale bez väčších problémov zadržia

Je to presný opak vysokoporéznych vlasov. Vďaka kutikulám odstávajúcim od vlasového vlákna prichádza do jeho útrob dostatok vlhkosti aj živín, ale rovnako tak aj vlas opúšťajú. Teda je problém vlhkosť vo vlase udržať a pramienky pôsobia značne suchšie a rozostrapatene. 

Preto je poréznosť kľúčová v detailoch, ako je napríklad vhodné poradie produktov, ale taktiež ich výber z pohľadu konzistencie, typu (olej, pena, custard a podobne) či dokonca zloženia. 

KUČERAVÝ TIP: Nevieš určiť porozitu svojich vlasov? Zorientuj sa bližšie a spoznaj rozdiely v pórovitosti. Pomôže ti niektorý z testov, o ktorých sme písali v článku v našom blogu

Prečo spôsobuje vlhkosť vo vzduchu kučerám krepovitosť?


Teraz však späť k jeseni. Je prirodzené, že v daždivých dňoch vlhkosť vonku stúpa. Cítime to na svojom oblečení, ale aj vlasoch, ktoré majú schopnosť nasiaknuť ju ako špongia (obzvlášť tie s vysokou poréznosťou). Odhalené vlasové kutikuly sú vstupnou bránou a dôsledkom je rozstrapatený vlas, ktorý v niektorých prípadoch navlhne dokonca na dotyk. Nasleduje strata definície a riadna dávka frizzu

Ako sa starať o svoje vlny a kučery, akú kozmetiku zvoliť a na čo si dať pozor, keď vlhkosť doslova visí vo vzduchu?

1. Vyberaj si vlasovú kozmetiku bez humektantov 

Vo všeobecnosti tvrdíme, že s nimi treba narábať s mierou. Čo sú humektanty? Ide o látky, ktoré prirodzene na seba viažu vlhkosť a pomáhajú tak udržiavať vlas (alebo v prípade pleťovej kozmetiky pokožku) hydratovaný. Problém však je, že ak sa nachádzaš vo veľmi vlhkom ovzduší, prípravok s obsahom humektantov ju distribuuje priamo do tvojich kučier. A frizz je na svete. 

Riešením je v jesenných mesiacoch alebo v prostredí s vysokou vlhkosťou vyberať produkty bez obsahu aloe vera, medu, pšeničného sorbitolu alebo glycerínu, ktoré patria medzi najčastejšie používané humektanty vo vlasových produktoch. Alebo by sa aspoň nemali nachádzať v zložení na prvých miestach.

KUČERAVÝ TIP: Vieš o tom, že poradie v zložení produktu znamená, ktorá látka sa nachádza v danom produkte v najväčšom percentuálnom zastúpení? Ak chceš nakuknúť pod pokrievku svojej kozmetickej výbavy, nauč sa čítať etiketu vlasovej kozmetiky pomocou článku v našom blogu.

2. Vyberaj si produkty “proti krepovitosti” 

Výrobcovia vlasovej kozmetiky pre kučery vedia, aké nástrahy so sebou pohyb v prostredí so zvýšenou vlhkosťou prináša. Aj preto mnohí z nich prinášajú produkty s cieľom eliminovať krepovitosť na minimum. Najčastejšie ide o krémy, gély či spreje, ktorých cieľom je vytvoriť ochranný štít a udržať tvoj styling. Obsahujú bambucké maslo, ricínový alebo extra panenský olej. Jednou zo zložiek, ktoré sú v tomto boji veľmi nápomocné, je napríklad polyquaternium. Tento polymér spôsobí, že tvoje vlasy nebudú vyzerať ako po strete s elektrickým prúdom (znižuje antistatický náboj) a zároveň vytvára na ich povrchu jemný povlak ako ochranu pred vlhkosťou z ovzdušia.

KUČERAVÝ TIP: Na výber máš naozaj množstvo produktov, ktoré ti s ochranou proti frizzu pomôžu. Príkladom je proteínová pena od Shea Moisturesérum od Pretty Curly Girl alebo sérum od Miss Jessie´s so stredne silným fixačným účinkom.

Mimochodom, práve voľba vhodného stylingového prípravku na kučeravé vlasy dokáže prispieť k ochrane vlasov a obmeziť krepovitosť v pochmúrnom vlhkom ovzduší. Intenzívnejšiu ochranu ponúknu práve tie so strednou až silnou fixáciou, po ktorých možno bežne nesiahaš.

3. Správne vrstvi produkty. LOC verzus LCO

V tomto bode nejde o žiadne zložky v produktoch, nad ktorými si musíš lámať hlavu. Obe skratky – LOC aj LCO znamenajú totiž poradie, v ktorom používaš jednotlivé produkty. Hoci bežne tento postup vo svojej vlasovej rutine počas roka zrejme nepoužívaš, práve na jeseň môže byť tým “aha momentom”, ktorý premení tvoje krepovité vlasy na krásne definované vlny alebo kučery. Pre vysvetlenie:

L (liquid) = tekutina, napríklad voda alebo pokojne aj leave-in kondicionér, ktorý dodá pramienkom potrebnú vlhkosť 

O (oil) = olej pre uzamknutie vlhkosti

C = krém ako ochranná vrstva pred stratou vlhkosti, zabezpečenie definície a fixáciu (cream)

V prípade, ak vieš, že máš vysokoporézne vlasy, zvoľ v extra vlhkom počasí metódu LOC. Dodanú vlhkosť pomocou vody rýchlo uzavrieš olejom a následne ochrániš krémom. Na rozdiel od druhej z metód – LCO. Tu platí, že hydratáciu v druhom kroku znásobíš krémom a až nakoniec zapečatíš olejom. Pozor však, ak máš jemné vlasy, tento postup by ich mohol dosť zaťažiť. Inak povedané, metóda LOC uzamkne vlhkosť z povrchu a kučery zľahčí, pričom LCO prenikne znásobenou hydratáciou do vlasovej štruktúry hlbšie.

Ktorú z metód si vybrať v jeseni? Keďže je kľúčové uzavrieť čo najviac vlhkosti vo vlasovom vlákne a zároveň ho zabezpečiť pred tým, aby nasával ďalšiu vlhkosť zo vzduchu, odporúčame vyskúšať práve metódu LOC.

4. Používaj ochranné účesy a správne doplnky 

Drdoly, copy, copíky, vrkoče, twisty… Výber je na tebe. Ich hlavným spoločným znakom je, že vďaka nim eliminuješ “plochu” tvojich kučier a ochrániš ich tak pred vlhkosťou vo vzduchu. Nezabudni ich vždy uchytiť saténovou gumičkou alebo čelenkou vhodnou pre kučery, ktorá zabráni lámavosti či inému poškodeniu pramienkov. 

Okrem účesu môžeš zvoliť aj vhodnú ochranu hlavy, napríklad v podobe štýlového turbana, ktorý tvoje kučery ochráni pre vysokou vlhkosťou v ovzduší. Okrem toho nezabúdaj na jemnú starostlivosť počas spánku v podaní hodvábnych obliečok a šatiekvýber produktov, postup pri umývaní, stylingu a sušení či ďalšie základné tipy, ako bojovať s krepovitosťou.


Pretože aj jeseň má svoje jedinečné čaro. A ty si ho rozhodne nemusíš užívať len spoza okna. Stačí dodržiavať naše rady, vybrať si správnu vlasovú kozmetiku a užiť si toto úžasné ročné obdobie s krásnymi kučerami aj napriek zvýšenej vlhkosti.

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia