Keď kučery hýbu svetom: Ako ich ovplyvnila popkultúra?

Autor1 mes. pred

Už vieme, že mať kučery nie je chyba vo výrobnom programe, ale úplne prirodzená vec. My v Kučeravé ich velebíme, oslavujeme, hýčkame a milujeme v každej jednej ich podobe. A že ich teda je, keďže sú každé jedny úplne unikátne! Patríš k ľuďom s nerovnými vlasmi aj ty alebo ťa zaujíma, ako boli kučeraví ľudia vnímaní v rámci popkultúry? Čítaj ďalej, dozvieš sa o známych kučeravých ľuďoch aj o tom, ako vnímali ľudia kučeravcov zo známych radov, ktorí sa nebáli ísť s kožou (v tomto prípade skôr s kučerami ?) na trh.

Kučeravé ikony a celebrity. Poznáte ich? 

Niektorí sa k svojim nerovným vlasom priznávajú, iní skôr siahajú po žehličke a v momente, keď sa objavia v médiách vo svojej prirodzenej kráse, všetci zhíkneme. Nuž, je na každom z nás, akou cestou sa rozhodne ísť a či svoje vlny, strunky alebo ruličky prizná, alebo ich bude tajiť z akéhokoľvek dôvodu (viď posledná kategória, ktorú sme nazvali tajní agenti). Napríklad aj preto, aký obraz o nich, aj vplyvom popkultúry, panuje.

Kučeraví speváci a speváčky


V tejto kategórii, máme dokonca z čoho vyberať. Mnohé speváčky a speváci sa k svojim kučerám hlásia bez väčších problémov, ako napríklad Shakira, Mariah Carey, Alicia Keys, Rihanna alebo Rita Ora, ktorá má dokonca kučeravého manžela – hviezdneho režiséra Taika Waititi. Osveta o prirodzených kučeravých vlasoch robí svoje a tak im na päty šliape mladšia generácia talentovaných speváčok na čele s kučeravou Taylor Swift alebo Selenou Gomez. Na domácej scéne kraľuje so svojimi nádhernými, prirodzene kučeravými vlasmi Tina.

Samozrejme, nezaháľajú ani páni. Fotky kučeravého Justina Timberlake-a spôsobili v Brave malý ošiaľ, keď ich fanynky v deväťdesiatych rokoch začali považovať za roztomilé. Okrem širokého úsmevu boli dlhé kučery rozpoznateľným znakom velikaná Stevena Tylera z Aerosmith a neobišli ani fenomén Queen, obzvlášť gitaristu Briana Maya. Bez zvlnených a kučeravých vlasov si vari ani nevieme predstaviť Michaela Jacksona a jeho sestru Janet Jackson. Aktuálne je jedným z najznámejších kučeravých spevákov jedinečný Mika. Mimochodom, za kučeravými spevákmi nemusíme chodiť ďaleko. Pre legendy ako Pavol Hammel alebo Peter Nagy sú doslova rozpoznávacím znamením. 

Kučeraví herci a herečky 

Prirodzene, aj zlaté plátno alebo aktuálne veľmi obľúbené streamovacie online TV, ako Netflix a pod. majú svojich kučeravých hrdinov. Príkladom je obdivuhodný Jason Momoa, ktorý rozhodne vie, ako z dlhých kučier vyťažiť maximum. 

Celosvetový hit Bridgertons na čele s hlavným hrdinom prvej série Regé-Jean Page nedal spávať mnohým ženám (kto sa netopil pri scéne s lyžičkou od zmrzliny, nech zdvihne ruku).  Ak sa však vrátime späť, máme tu celé spektrum neodolateľných hercov s vlnami a kučerami rôzneho typu, ako napríklad hanblivý Hugh Grant v Notting Hill a drzý Tom Hanks v Láske cez internet a áno, Meg Ryan za ním so svojou blond záplavou vĺn vôbec nezaostávala. Alebo zvodný Matthew McConaughey, ktorý sa na filmovom plátne stal obeťou stávky, ako prísť o muža za 10 dní.

A teraz zase k dámam. Čo by to bol za rebríček bez Julie Roberts. Kým si v Pretty Woman so svojimi kučerami dokonale obmotala Richarda okolo svojho prsta, v Erin Brockovich zosobnila právo a ženskú silu, ako málokto. Internetom sa mihlo aj veľa fotiek kučeravej Nicole Kidman (ktorú by sme ale pokojne mohli zaradiť do poslednej kategórie, nakoľko sa svojimi prirodzenými vlasmi veľmi neprezentuje) a určite stojí za zmienku prirodzene kučeravá Sarah Jessica Parker zo Sexu v meste. Keď sa povie kučeravá herečka mnohí si automaticky predstavia Andie MacDowell či Zendayu, ktorá s Tomom Hollandom vytvára kučeravú dvojku na pohľadanie. Herečkou, ktorá aj svojimi kučerami hviezdi na našom slovenskom plátne, je bezpochyby Alžbeta Ferencová, známa aj ako Zea.

Kučeravci, o ktorých ste možno nevedeli a.k.a tajní agenti  

Už vyššie sme načrtli, že nie každý je so svojimi kučerami stotožnený a nadšený. A odhalenie, že má kučeravé vlasy nebolo tak celkom pozitívnou správou. Prirodzenou voľbou je potom žehlička na vlasy. 

KUČERAVÝ TIP: Známi ľudia nie sú jediní, kto sa pokúša svoje kučery skrotiť, svoje si prežili aj mnohé naše zákazníčky, ktoré sa s nami o svoje príbehy podelili a my se ich zhrnuli v článku v našom blogu. Napokon, možno sa tam nájdeš aj ty.

Tak trochu sme pátrali a našli príklady celebrít, o ktorých len málokto vie, že majú prirodzene nerovné vlasy. Pokojne môžeme začať speváckou a hereckou ikonou J.Lo, ktorá sa len málokedy mihne na plátne či koncerte so svojimi kučerami tak, ako jej ich príroda nadelila. Americká herečka Ashley Tisdale, hviezda detských seriálov, je známa skôr záplavou svojich blond rovných vlasov. Jej kučeravé fotky spôsobili malý šok. Málokto by kučery pripísal aj Mile Kunis, hoci nejaký ten náznak nerovnosti v seriáli Tie roky sedemdesiate už bol. Čerešničkou na torte tajných kučeravcov je… The Rock, Dwayne Johnson. Áno, naozaj ťažko si tohto aktuálne holohlavého herca predstaviť s hlavou v objatí vĺn a kučier, no gény jednoducho neoklameš

Ako máme možnosť vidieť, kučeravých ľudí máme okolo seba naozaj dosť. A to sme nespomenuli mysliteľov a velikánov, ako napríklad Albert Einstein, Isaac Newton či Maria Curie-Skłodowská

Z úplne odlišného súdka, no vôbec nie s menšou váhou, nemôžeme opomenúť kučery, ktoré sa čoraz viac objavujú u hlavných hrdinov v rozprávkach alebo filmoch pre násťročných. Príkladom je Hermiona z Harryho Pottera a vlastne aj láskavý obor Hagrid, Neskrotná Merida so svojimi ohnivo červenými kučerami ♥️ a taktiež takmer celá rodina Madrigal, na čele s hlavnou hrdinkou Mirabel z rozprávky Encanto

Vplyv popkultúry na vnímanie kučeravých vlasov

Na začiatok si povedzme, čo to vlastne tá popkultúra je. Ide o súbor vecí, ktoré sú populárne pre väčšinu ľudí. Nemusí to byť len film alebo pieseň, ktorú si začneš pohmkávať hneď, ako ju začuješ v rádiu. Do popkultúry môžeme zaradiť aj osoby verejného života, obľúbené memečka, populárne videohry, módnu vlnu alebo novú športovú disciplínu, ktorá spôsobí boom.

A s popkultúrou sa viaže prirodzene aj to, ako sú kučeravé vlasy vnímané. Hoci sme si vymenovali množstvo celebrít a populárnych ľudí s kučerami, pod pokrievkou to v spoločnosti vždy vrelo. Dôvod? Práve predpojatosť voči kučeravým a nerovným vlasom, ktorá ich aj vo filmoch zobrazovala ako niečo netradičné a raritné (v lepšom prípade). V tom horšom boli postavy s kučeravými vlasmi spájané s rebelstvom, inakosťou alebo dokonca zlom. 

Keď úspech = rovné vlasy

Spomenieš si na obľúbený film pre dospievajúce dievčatá Denník princeznej, v ktorom Anne Hathaway podstúpila premenu? Aby mohla zasadnúť na trón, tvorcovia príbehu jej upravili vizáž spolu s neposlušnými kučeravými vlasmi na rovné a ona konečne prevzala vládu nad krajinou. Mimochodom, kto ste si všimli, že sa s pribúdajúci časťami Harryho Pottera vyrovnávali vlasy aj Hermione?

Nedeje sa to však len v rozprávkach, ale aj reálnom živote. V minulosti sa často stávalo (a ešte stále stáva), že sa ľudia, počnúc od malých detí až po starších, nevedia o svoje kučery vhodne starať. Výsledkom je neželaný frizz, ktorý naozaj pripomína výbuch na hlave. Vlasy pôsobia neupravene a všeobecné povedomie, ku ktorému prispela vo veľkej miere aj popkultúra, odsudzuje takýchto jedincov na okraj spoločnosti. Nechceš tam byť? Použi žehličku. ?

Len nedávno, presnejšie minulý rok sa stalo, že bol za nevhodný účes (dredy) vylúčený zo školy 17-ročný študent Barbers Hill High School v Mont Belvieu. To už bol na svete zákon s názvom Crown Act, ktorý sa snaží presadiť zákaz diskriminácie vlasov kvôli ich textúre alebo v rámci nosenia ochranných účesov pre kučery, ako napríklad afro, vrkočov, dredov a twistov. Podobné aktivity sú realitou aj vo Francúzsku, kde zákonodarcovia zahlasovali za zákon, ktorý zakazuje diskrimináciu na základe takýchto účesov. Tento krok vnímajú ako súčasť širšieho úsilia v boji proti rasizmu a podporu diverzity vo Francúzsku.

Ak si to zhrnieme, kučeravé a nerovné vlasy vždy budili akési rebelstvo, divokosť, inakosť a neupravenosť (aj v dôsledku vplyvu popkultúry). Najmä čo sa týka profesijného života žien. Napokon, ktorá riaditeľka alebo žena vo vysokom manažmente nemala krásne rovné uhladené vlasy? Nešťastný príklad ukazuje aj Michelle Obama, bývalá prvá dáma Spojených štátov amerických. Aj ty si ju spájaš len s rovnými vlasmi? Nečudo. Sama priznala, že aby sa vyhla ďalšej kritike spoločnosti, radšej siahla po žehličke, aby svoje vlasy mohla ovládať. Akonáhle sa jej život vrátil opäť do normálu, dala svojim prirodzene kučeravým vlasom slobodný prejav. 

Popkultúru však píšeme aj dnes. A kdesi v kostiach všetci cítime, že konečne nastal čas na zmenu. Kučeraví ľudia sú na billboardoch, v reklamách (plusové body pre Martinus a BeLenku), vo filmoch aj seriáloch. Jednou z hybných síl je aj populárna Curly Girl metóda a všetky jej modifikácie a snahy, ako starať o svoje kučery do ich zdravej krásy. A ide to! Len o tom musíme všetci kučeravci viac hovoriť, písať, spievať, filmovať. Ukázať svetu, že kučeravé (a akékoľvek nerovné) vlasy sú nádherné, pretože tvoria časť našich osobností. Tak sa pridaj, ukáž svojmu okoliu svoju pravú tvár a nauč sa, ako sa o svoje kučery starať tak, aby si si ich zamilovala/zamiloval. Sleduj náš Kučeravý blog s tipmi a vyber si vlasovú kozmetiku, ktorá ti sadne.

KÚPIŤ PRÍPRAVKY VHODNÉ NA KUČERY

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia