Sulfáty vo vlasovej kozmetike. Prečo kučerám nepristanú?

Autor2 mes. pred

Sulfátyvo svete kučeravých vlasov často skloňované. Dôvod je jednoduchý, z pohľadu vhodného zloženia majú totiž jasnú červenú. Prečo je tomu tak, čo sú vlastne sulfáty a ako na tvoje vlasy táto zložka tvojho možno dosiaľ obľúbeného šampónu pôsobí, sa dočítaš v tomto článku. Tak teda, prečo sa kučery so sulfátmi nekamarátia

Čo sú sulfáty? 

Sulfáty sú chemické zlúčeniny, ktoré vznikajú reakciou kyseliny sírovej s inými chemikáliami. Ak poznáš Curly Girl metódu alebo niektorú z jej modifikácií, asi ti je už v tejto chvíli jasné, že v kučeravom svete pozostáva vhodná kozmetika z prírodných ingrediencií. Pri pojme sulfáty sa možno v odbornejších kruhoch stretneš aj s pojmom surfaktanty. Síce ťa nechceme zahltiť teóriou z chemického labáku, no práve tento pojem celkom presne vysvetľuje, prečo výrobcovia konvenčnej kozmetiky sulfáty vo veľkom do šampónov, ale aj iných kozmetických výrobkov, pridávajú. Príkladom sú mydlá, zubné pasty alebo rôzne čistiace prípravky. 

Surfakanty majú schopnosť znižovať povrchové napätie medzi dvoma kvapalinami, to znamená, že ľahšie viažu vodu s mastnotou. Výsledkom toho je účinné čistenie a zbavovanie povrchu nečistoty a olejov. V tejto chvíli si možno povieš – no a? Kde je problém? Necháme ťa ešte chvíľu v napätí, hoci mnohí to už tak trochu tušia.

Prečo sa sulfáty pridávajú do šampónov?

Sulfátové šialenstvo začalo a stále pokračuje od päťdesiatych rokov dvadsiateho storočia. Prečo by aj nie. Ide o pomerne lacnú zložku, ktorá v kozmetike dokonale plní svoj účel. 


Sulfáty účinne čistia a sú dostupné 


Nečistoty, oleje, maz a dokonca aj zvyšky stylingových produktov z vlasov a pokožky hlavy. Jednoducho čokoľvek, čo vlasy zaťažuje a vytvára na nich nepriestrelné nánosy (build-up). Samozrejme, existuje aj alternatíva, no sulfáty predstavujú cenovo dostupnú zložku, ktorá nijako extra nenavyšuje výslednú cenu šampónu alebo iného produktu a preto je jednoduchšie pomocou dostupnosti osloviť väčšie množstvo zákazníkov. Ak si k tomu pridáme aj fakt, že na vyčistenie vlasov stačí len malé množstvo šampónu so sulfátmi, máme tu ďalší predajný argument, ktorý na zákazníka funguje – šampón s obsahom sulfátov vydrží dlhšie. 

Sulfáty sú dôvod, prečo klasický šampón tak super pení 

Keď to pení, tak to čistí. Väčšina z nás to tak má jednoducho uzavreté. A to je dôvod, prečo v regáloch obchodov nájdeš v drvivej väčšine kozmetiku plnú sulfátov. Ak sa totiž dostanú do kontaktu z vodou, vytvárajú bohatú penu. Tá síce môže vzbudzovať dojem, že rozptýli účinok pomedzi pramienky vlasov lepšie, no je to len klamlivý dojem. Aj nepenivý šampón bez sulfátov dokáže zbaviť vlasy nečistôt

KUČERAVÝ TIP: Ak sa nechceš peny v šampóne zbaviť alebo máš stále pocit, že keď to nepení, tak to nečistí, existuje riešenie. Aj výrobcovia šampónov s prírodným zložením bez chemických látok majú v talóne takzvané “peniace šampóny” alebo dokonca hubky. Príkladom je čistiaci low-po šampón od Pretty Curly Girl s pepermintovým nádychom.

Aj vďaka sulfátom má šampón príjemnú textúru

To znamená, že keď si ho nanesieš do dlaní, nepretečie ti pomedzi prsty ako voda. Sulfáty, najmä laurylsulfát sodný (SLS), prirodzene zahusťujú šampóny pomocou soli. A to okrem spomínaného penivého efektu a účinku v minimálnom množstve môže budiť u veľkého množstva zákazníkov vyššiu kvalitu.  

To všetko sú dôvody, prečo sú šampóny s obsahom sulfátov bežne dostupné a cenovo príťažlivé takmer v každom supermarkete alebo obchode s kozmetikou. To všetko má však aj druhú stranu mince. Aká je odvrátená tvár sulfátov a prečo kučerám nepristanú? 

Prečo sulfáty kučeravým vlasom škodia? 

Odpoveďou sú vedľajšie účinky, o ktorých sa, ako to býva zvykom, hovorí pomenej. Rozmeňme si to na drobné. Už vieme, že sulfáty dokonale viažu oleje a mastnotu. Čo na prvý pohľad môže znieť ako super výhoda, najmä pre tých, ktorých rýchlo sa mastiace vlasy trápia. Háčik je však v tom, že prirodzené oleje neznamenajú vždy len to zlé.

Sulfáty odoberajú z vlasov všetky prirodzené oleje a vysušujú ich 

Áno, mastné vlasy sú jedna vec. Prirodzené oleje, ktoré však na seba sulfáty naviažu, však majú vo vlasovej výžive a štruktúre samotného vlasu svoj význam. Okrem toho, že vlas hydratujú a vyživujú, udržiavajú ho v optimálnej kondícii aj na pohľad. Ak však produkciu prirodzených olejov sulfáty narušia, výsledkom môže byť nadprodukcia mazu, pretože sa pokožka snaží dosiahnuť rovnovážny stav a výsledok – ešte mastnejšie vlasy, ťa v zrkadle rozhodne nepoteší.

Napokon, kučeravci, ktorí sa o svoje vlasy zaujímajú vedia, že práve vlhkosť je kľúčová k tomu, ako dosiahnuť zdravé a krásne kučery akéhokoľvek typu. Platí totiž, že kučeravé vlasy majú tendenciu byť prirodzene suchšie ako rovné vlasy, pretože práve prírodné oleje z pokožky hlavy ťažšie prenikajú naprieč štruktúrou kučeravých vlasov po celej ich dĺžke.

Pre kučery sú preto ešte dôležitejšie, ako pre rovné vlasy. Okrem výživy a hydratácie chránia prirodzené oleje povrch vlasu pred škodlivými látkami a práve stratou vlhkosti. A sulfáty pôsobia na vlas ultimátne. Odmasťujú a vysušujú hlava – nehlava, vlas – nevlas. Prítomnosť olejov navyše dodáva pramienkom vlasov krásny zdravý lesk a pomáha v boji proti krepovitosti, ktorou vlnité a kučeravé vlasy často trpia. 

KUČERAVÝ TIP: Krepovité vlasy pôsobia ako rozstrapatená metla. Žiadna krásna definícia kučier alebo lesk. Vysušené vlasy, poletujúce a odstávajúce od jednotlivých zhlukov pramienkov ako aura, trápia mnohých kučeravcov. Ak je frizz momentálne aj tvoj problém, rozhodne si po dočítaní tohto článku prebehni 9 tipov, ako s krepovitosťou zatočiť.

Sulfáty môžu spôsobiť podráždenie pokožky hlavy 

V prvom rade sa práve dôsledkom nadmerného vysušenia, ktoré pôsobí nielen na vlasy, ale aj na pokožku, môžu vytvárať nevzhľadné šupinky na povrchu pokožky v oblasti vlasov. V tom druhom platí, že stále hovoríme o chemickej látke, ktorá nie je nášmu telu prirodzená. A pre osoby s citlivejšou pokožkou môže znamenať narušenie jej rovnováhy, čoho dôsledkom býva podráždenie a nepríjemné svrbenie.

Sulfáty spôsobujú rýchlejšie blednutie farby na vlasoch (H3)

Farbené vlasy si vyžadujú extra starostlivosť, obzvlášť tie kučeravé. Základný kameň úrazu je ešte väčší dôraz na dostatočnú vlhkosť. Preto je logické, že akékoľvek prísady v šampónoch alebo vlasovej kozmetike, ktoré pôsobia vysušujúco, nemajú čo vo výbave majiteľov zafarbených vĺn a kučier miesto. Okrem toho sulfáty spôsobujú aj to, že krásna žiarivá farba, ktorú ti vyčarila kaderníčka v tvojom obľúbenom kučeravom salóne, omnoho skôr vybledne a stratí lesk.

KUČERAVÝ TIP: Farbeným kučeravým vlasom sme sa v našom blogu už venovali. Ak sa chceš dozvedieť ako sa o svoje kučery vhodne postarať pred farbením, ako si vybrať vhodnú farbu na vlasy, vlasovú kozmetiku a následne sa starať aj po zafarbení, nevynechaj článok s tipmi, ako na farbené kučery.

Ktorým zložkám sa vyhýbať a čím škodlivé sulfáty nahradiť?

O prítomnosti sulfátov v šampóne sa niekedy veľmi ľahko dozvieš už z prednej strany výrobku. Okrem parabénov, minerálov, vysušujúcich alkoholov a niektorých silikónov patria medzi zložky, od ktorých sa množstvo značiek dnes už snaží odpútať. Aby svojho zákazníka oslovili hneď na prvú, pomocou jasných piktogramov na prednej strane výrobku zdôraznia, že sa daná látka v zložení nenachádza. Veľmi výrečným piktogramom alebo informáciou je spojenie CGM Approved alebo Schválené CGM. Vďaka týmto slovám máš istotu, že je produkt v súlade s metódou, ktorá prítomnosť škodlivín nepodporuje.

Nie vždy je to však také jednoznačné. Vtedy neostáva nič iné, ako poctivo nahliadnuť do zloženia produktu. Ak máš prehľad a rozumieš, čo jednotlivé zložky znamenajú, ľahko zistíš, či sa v produkte nachádzajú sulfáty. Medzi najčastejšie patria: 

  1. Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

  2. Sodium Laureth Sulfate (SLES)

  3. Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

  4. Sodium Myreth Sulfate (SMS)

KUČERAVÝ TIP: Ak ale netušíš, čo jednotlivé názvy znamenajú, pomôže ti náš článok, kde sme sa na drobné písmenká v zložení vlasovej kozmetiky zamerali. Alebo zloženie nahraj do Curlsbotu-u a výsledok máš raz-dva hotový.

Prírodné náhrady za chemické sulfáty (H3)

Tušíš správne, ak si myslíš, že odpoveď, ako nahradiť sulfáty, sa ukrýva v prírode. Výrobcovia šampónov a ostatnej vlasov kozmetiky, ktorí si dali záležať na kvalitnom zložení svojich produktov, najčastejšie siahajú po týchto náhradách:

  1. Sodium Cocoamphoacetate – jemný čistiaci surfaktant pôvodom z kokosu, ktorý dokonca pení a je vhodný aj pre ľudí s citlivou pokožkou.

  2. Cocamidopropyl Betaine (CAPB) – opäť raz kokosového pôvodu s bohatou penou, za ktorú by sa nehanbil akýkoľvek sulfát. S tým rozdielom, že táto zložka vlhkosť vo vlasoch udržiava

  3. Lauryl Glucoside – sa bežne vyskytuje v jadrách paliem, kukuričnom cukre alebo kokose a bez problémov sedí aj citlivej pokožke.

  4. Coco Glucoside – jemne čistí, optimálne pení a navyše dodáva kučerám vlhkosť a hebkosť. 

Prípadne môžeš pri študovaní zloženia natrafiť na “dobré” sulfáty typu Sodium Cocoyl Isethionate, Decyl Glucoside, Disodium Laureth Sulfosuccinate, alebo Sodium Lauroyl Methyl Isethionate. Takým malým otáznikom je Sodium Coco-Sulfate (SCS), ktorý síce pochádza z kokosu, teda prírodného zdroja, no v rámci striktnej Curly Girl metódy je zakázaný, avšak modifikované metódy pôvodnej CGM ho v hĺbkových šampónoch povoľujú.

V Kučeravé však veríme, že každá kučeravá cesta má svoje vlastné zákruty a úskalia. Preto je na každom z nás, či bude rešpektovať pravidlá “ortodoxnej CGM” alebo možno zistí, že mu niektoré ňou zakázané zložky vlastne nerobia vôbec žiaden problém. Alebo dokonca prospievajú. Napokon, aj CGM má svoje pre a proti. Aj preto v našom sortimente možno občas objavíš produkt s obsahom sulfátu, ktorý je možno tak trochu na hrane, ako spomínaný Sodium Coco-Sulfate. Výber je vždy na tebe.


Už teda vieš, prečo spolu sulfáty a kučery vo všeobecnosti nevychádzajú? Vybrať si vhodnú vlasovú kozmetiku je polovica úspechu, ako dosiahnuť zdravé a krásne vlny, kučery a špirálky. Tou druhou je spôsob, akým sa o ne staráš. V oboch prípadoch sme ti v Kučeravé plne k dispozícii. Tipy a rady nájdeš v kučeravom blogu, na našom Facebooku alebo Instagrame a kvalitnú kozmetiku v našom e-shope.

ZHRNUTIE: 

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia