Ako sa starať o kučery typu 4A – 4C?

Autor3 mes. pred

Náš miniseriál o tom, ako sa starať o konkrétny typ vlasov, uzatvárame v poradí tretím článkom. Tipuješ správne, že po vlnitých a kučeravých vlasoch typu 2 a 3 prichádza na rad neskrotné afro. A to bude teda poriadna jazda! Ak ruličky, špirálky a strunky tohto typu práve neposedne poskakujú aj na tvojej hlave, pokojne sa pripútaj a čítaj ďalej. Prinášame ti rady a tipy, ktoré aj z tvojho afra vytvoria zdravé a závideniahodné vlasy. Pretože my, v Kučeravé, vieme, že každý typ kučier je nádherný svojou jedinečnosťou. Práve tak, ako tvoje afro ?

Aké sú vlasy typu 4 A, 4B a 4C?

Na začiatok je veľmi dôležité vedieť zaradiť sa. Mnohí možno ani nevedia, že rozlišujeme celkovo štyri typy vlasov, pričom tie nerovné zahŕňajú až tri. Čo to znamená? Máš dobré tušenie, že ak sa vlas na hlave krúti alebo stáča, bude si vyžadovať o niečo špeciálnejšiu starostlivosť, aby sa ukázal vo svojej plnej kráse. 

O rôznych typoch vlasov sme písali v článku už dávnejšie. Ak ale vôbec nevieš, o čom je reč, určite mu venuj pár minút. Uvedie ťa do obrazu a zistíš všetky podstatné rozdiely medzi typmi vlasov. Ak však na druhej strane už vieš, že tvoje kučery alebo skôr afro určite spadajú pod typ 4, bude ti stačiť nájsť sa medzi týmito detailmi.

Vlasy typu 4A 

Podobne, ako v prípade typu 3C, ešte stále ich v maximálnej miere definuje tvar písmena “S. Jeho veľkosť je už menšia a ak by sme ju mali k niečomu prirovnať, predstav si, akoby pramienok obtočil ihlicu na štrikovanie. Definíciu špirálky ešte stále rozoznať a vlasy nie sú navzájom prepletené ako bludisko.

Vlasy typu 4B 

Nájsť definíciu špirálky v type 4B je už tak trochu nadľudský výkon. Bude to totiž tým, že sa vlasy veľmi často navzájom prepletajú bez toho, aby vytvárali pramienky. Od tvaru písmena “S” sa posúvame k písmenu “Z”, prípadne môžeš na svojej hlave objaviť také aj také vlasy. Podľa štruktúry vlasov môžu byť jemné aj hrubé, no rozhodujúci je práve ten bod, kedy oblé špirálky naberajú ostrosť

Vlasy typu 4C 

Tu už niet pochýb o tom, že vlas v tvare cik-cak patrí tomu najkučeravejšiemu typu vôbec. Ak si k tomu pridáme intenzitu vzoru (užšie slučky v záhyboch písmena Z), úplne ľahko sa môže stať, že tvoj vlas v narovnanej dĺžke dosiahne dvojnásobok alebo trojnásobok, ako v prípade, ak ho ponecháš jeho prirodzenému tvaru. Aj preto sa ti môže zdať, že tvoje vlasy vôbec nerastú.Toto afro pôsobí navyše často nesúrodým dojmom, keďže sa vlasy navzájom nekontrolovateľne prepletajú.

Kozmetika vhodná pre kučery typu 4A – 4C

Výber vhodnej vlasovej kozmetiky je veľmi dôležitý, pretože práve jej zloženie, spolu so správnou starostlivosťou o kučery typu 4, zohráva najdôležitejšiu rolu v zdraví tvojich vlasov aj v tom, ako vo finále vyzerajú. Základ je zamerať sa na produkty, ktoré majú prírodný pôvod a neobsahujú žiadne sulfáty, silikóny, parabény, minerály alebo vysušujúce alkoholy.

Afro vlasy sú známe najmä svojou suchosťou a taktiež frizzom/krepovitosťou, preto je potrebné neustále ich dostatočne hydratovať. Napokon, podobne ako všetky vlasy so štruktúrou. To dostatočne je tam však veľmi dôležité, pretože aj nadmerná vlhkosť môže uškodiť.

Hydratácia verzus proteín 

A tak sa priamo dostávame k prvému oriešku, ktorý musíš vyriešiť. Je ním rovnováha vlhkosti a proteínu v tvojich vlasoch. To, či si vyberieš vlasovú kozmetiku pre kučery s proteínom alebo bez proteínu, ti naznačí stav tvojich pramienkov. Hoci platí, že proteíny dodávajú jemným vlasom silu, ich prebytok si môžeš všimnúť na krehkých a príliš matných pramienkoch bez lesku. Záchrana je intenzívna hydratácia. Druhá strana mince, keď svoje vlasy doslova presýtiš vodou, je vtedy, ak tvoje strunky strácajú tvar a sú akoby ochabnuté a zvädnuté. V tomto prípade im dopraj trochu proteínu. 

KUČERAVÝ TIP: Nie je vôbec jednoduché zistiť, v čom je problém. Ak túžiš rozlúštiť dilemu, či tvojim vlasom chýba proteín alebo vlhkosť, určite ti pomôže náš článok, ktorý sme tejto téme venovali.



V špecializovanom e-shope na kozmetiku pre kučeravé vlasy však nemusíš pri každom jednom produkte hľadať, či je vhodný práve pre tvoj typ vlasov. Môžeš si vybrať produkty priamo na:

Ako sa starať o afro vlasy? 

Skôr, než sa dostaneme k jednotlivým typom vlasov, je tu niekoľko všeobecných rád, ktoré ti pomôžu v hľadaní svojej vlastnej rutiny. Pod rutinou môžeš chápať obvyklý spôsob, ktorým sa o svoje kučery staráš. Kým mnohí kučeravci dodržiavajú populárnu Curly Girl metódu, nemusí sadnúť zrovna každému. Aj preto vzniklo už veľké množstvo obmien jednotlivých postupov, ako sa o kučery starať. 

KUČERAVÝ TIP: Ak netušíš o čom CGM je, mnohé z postupov, i keď mierne poupravených, nájdeš v tomto článku. Pre všeobecný rozhľad a vytvorenie si vlastného názoru či skôr vlastnej vlasovej rutiny ti odporúčame prejsť si aj článok, kde sme porovnali výhody aj nevýhody CGM.

Hydratuj, hydratuj a ešte raz hydratuj

Kľúčová zásada kučeravých vlasov, ktorá pri type 4 platí ultimátne. Práve afro vlasy majú totiž najvyšší sklon k suchosti. Dôvodom je aj kombinácia typu vlasov a porozity, ktorá je skôr vyššia ako nižšia. Prirodzene odchýlené kutikuly (drobné šupinky na vlákne vlasu) spôsobujú, že je vlhkosť do vlasu síce prijatá, no rovnako rýchlo sa z neho aj vyparí preč. Po šampóne, v prípade hrubších afro vlasov ideálne čistiacom kondicionéri – takzvanom co-washi, nasleduje oplachový hydratačný kondicionér a po ňom bodka v podobe bezoplachového, prípadne oleja, ktorý vlhkosť uzamkne.

Metóda LOC – tip, ako vlhkosť vo vlasoch udržať 

Ak zistíš, že udržať vlhkosť v tvojich vlasoch naozaj nie je jednoduché, je tu overený spôsob, ako si pomôcť pomocou vhodnej kombinácie a postupnosti aplikácie produktov. Ak si metódu LOC rozoberieš na drobné, znamená to tieto produkty:

  • leave-in kondicionér

  • olej

  • krém (cream)

Ako na to? Najprv aplikuj bezoplachový kondicionér, ktorý už v prvom kroku vlasy hydratuje a zároveň ich pripraví na to, čo bude nasledovať. Druhý v poradí nasleduje olej, ten vlhkosť vo vlasovom vlákne uzatvorí a obalí ho ochrannou vrstvou. Pokojne môžeš použiť prírodný kokosový, jojobový, arganový alebo avokádový olej. A ako posledný krok použi krém s ďalšou dávkou hydratácie a výživy pre krajší vzhľad a optimálne zdravie. Výsledkom sú väčšinou krásne definované a lesklé strunky, ktoré len tak ľahko nevyschnú. 

KUČERAVÝ TIP: Extrémne suché afro si vyžaduje aj pravidelnú aplikáciu výživnej masky, ktorú im môžeš pokojne dopriať zakaždým, keď si vlasy kompletne umývaš. Overenými ingredienciami sú bambucké maslo alebo iné prírodné zložky podporujúce hĺbkovú výživu vlasov.

Styling a sušenie vlasov typu 4 (H3)

Po umytí a hydratácii nasleduje styling. Ako svoje neskrotné a nesúrodé afro dostať do podoby, aby vyzeralo k svetu? V prvom rade je potrebné zvoliť vhodný stylingový prípravok, ktorý sa postará o to, aby ostali jednotlivé pramienky krásne definované. Nezabudni ho však naniesť ešte vo chvíli, keď sú vlasy mokré. Akonáhle krém, gél alebo custard nanesieš do suchých vlasov, máš na krku krepovitosť, ktorá ti spôsobí výbuch na hlave. Pri nanášaní prípravku sa snaž pramienky čo najviac natiahnuť, aby krém prenikol po celej dĺžke (toto pravidlo platí pre všetky prípravky v každom bode starostlivosti). 

Až potom môžeš vlasy sušiť. A to buď za pomoci fénu s difuzérom s nie príliš teplým vzduchom alebo si ich necháš vysušiť voľne na vzduchu. Výhody a nevýhody oboch možností sme rozobrali v článku Ako sušiť kučeravé vlasy? Voľné sušenie verzus difuzér.

Ako rozčesať afro vlasy typu 4A – 4C?

Rozčesávanie afro vlasov je kapitola sama o sebe, obzvlášť tých typu 4B alebo 4C, kde sa jednotlivé vlasy navzájom neuveriteľne prepletajú. Ak sa však budeš držať týchto rád, s bolestivým rozčesávaním a množstvom vytrhaných vlasov bude koniec. Na začiatok nie je vôbec jedno, aký typ hrebeňa na česanie afro vlasov používaš. Pre kučery sú tu špeciálne detanglingové hrebene alebo kefy. Pre rozpletenie veľkých chuchvalcov však radšej zvoľ prsty alebo hrebeň s veľkými medzerami medzi zubami

Avšak pozor, v žiadnom prípade neodporúčame česať vlasy nasucho. Ak dokonca do mokrých vlasov nanesieš kondicionér, ten rozdiel ťa ohromí. Chce to taktiež správnu techniku – rozdeliť vlasy do jednotlivých sekcií a začať rozčesávať od spodnej časti (končekov) a pomaly postupovať ku korienkom. Ak chceš zájsť v rámci ochrany vlasov ešte ďalej, je tu možnosť, ako dosiahnuť zachovanie prirodzených olejov. Postačí, ak sa zameriaš na starostlivosť ešte pred šampónovaním a aplikuješ na vlasy olej, prípadne iný prípravok pred umývaním, ktorý obalí vlasy ochrannou vrstvou. 

Špeciálna rada pre každý typ afro vlasov na záver 

Kučery typu 4A si vyžadujú jemný prístup, aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať nepoddajné. A, samozrejme, pravidelnú hydratáciu, ktorá zabráni ich suchosti a lámavosti. Na hĺbkovú výživu si preto nezabudni vynahradiť čas, vyplatí sa ti. Poobzeraj sa po kondicionéroch s obsahom kokosového oleja, bambuckého masla, jojobového alebo avokádového oleja pre intenzívnu hydratáciu. 

Pre typ kučier s označením 4B znie dobrá rada nad zlato jasne. Bez leave-inu ani na krok. Znamená to, že problém, ako doplniť dostatok vlhkosti, budeš musieť zrejme riešiť takmer na dennej báze. Neboj sa, nemusíš ale tak často absolvovať celý wash day. Vyskúšaj účinný refresh, ktorý ti zaberie oveľa menej času a môžeš ho pokojne robiť aj každý deň.

Nuž, a posledný, večne zamotaný typ vlasov 4C rozmotáš v prípade, ak dodržíš rady na rozčesávanie vlasov, o ktorých sme písali vyššie. Veľmi dôležitá je hĺbková výživa a hydratácia, so železnou pravidelnosťou zakaždým, keď absolvuješ aj washday (eventuelne pri každom druhom umytí). Vždy však vlasy sleduj, či to s proteínom alebo hydratáciou nepreháňaš. Masku alebo kondicionér pre hĺbkové ošetrenie nechaj pôsobiť v horných hraniciach, ktoré sú na obale prípravku uvedené. Aby z dlhodobého hľadiska vlasy prosperovali, určite vyskúšaj starostlivosť pred šampónovaním, takzvanú pre-poo

Veríme, že ti tieto tipy rozšíria obzory v starostlivosti o to nádherné afro na tvojej hlave. Že si z neho až doteraz nemala/nemal práve takýto pocit? Tak to je prešľap, ktorý môžeš napraviť pokojne aj hneď. Afro, s exotickým nádychom, ti v kútiku duše závidia mnohí a veru, majú čo. Stačí vyzdvihnúť jeho krásu správnou starostlivosťou a prístupom. Tak ho spolu s kvalitnou prírodnou kozmetikou pre vlasy typu 4A – 4C vyskúšaj. Na www.kucerave.sk nájdeš všetko, čo tvoje strunky a špirálky potrebujú.

Zhrnutie:

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia